Onderzoek en behandeling
De kinderfysiotherapeut wil allereerst een volledig beeld van het motorisch niveau van uw kind krijgen. Zij verzamelt informatie bij ouders en maakt gebruik van observatielijsten en gestandaardiseerde testen. Daarna bespreekt de kinderfysiotherapeut de bevindingen met ouder(s) en stelt, indien nodig, een behandelplan op. Over de uitkomst van het onderzoek, het verloop en het resultaat van de eventuele behandeling wordt schriftelijk verslag uitgebracht aan de huisarts.
De behandeling richt zich op de motorische ontwikkelingsmogelijkheden van het kind. Het doel is dat het kind beter functioneert in zijn leefomgeving. Het oefenmateriaal is speciaal ontwikkeld voor kinderen en is bedoeld om het plezier in bewegen te vergroten en bepaalde motorische functies aan te spreken.
Bij baby's bestaat de behandeling voor een groot deel uit hantering- , houding- en speladviezen aan ouders. U kunt op die manier samen met uw kind ook thuis oefenen. Als dit nodig is en mogelijk is, kan de kinderfysiotherapeut uw kind ook thuis behandelen. Hiervoor is wel een verwijzing van huisarts of jeugdarts nodig. Dat geldt vaak voor kinderen van jonger dan 1 jaar of voor kinderen met een ernstige handicap. De duur van de behandeling is uiteraard afhankelijk van de aard en de omvang van de klacht of van uw specifieke vraag. Soms is alleen een advies al voldoende, bijvoorbeeld een houding- of sportadvies. Bij chronische klachten kan de behandeling langer duren.